Mobbing Nedir ?

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_blurb admin_label=”Ýlan” global_module=”623″ url_new_window=”off” use_icon=”on” font_icon=”%%45%%” icon_color=”#57ccc4″ use_circle=”on” circle_color=”#ffffff” use_circle_border=”on” circle_border_color=”#57ccc4″ icon_placement=”top” animation=”top” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_icon_font_size=”off” header_font_size=”18″ body_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” saved_tabs=”all”]

MOBBING NEDİR ?

Mobbing kavramı, tanımı ve unsurları.

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Metin” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

MOBBİNGLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR

Psikolojik taciz (mobbing) için: duygusal taciz, psikolojik terör, psikolojik saldırı, yıldırma, sindirme, zorbalık, bezdiri, işyeri terörü, işyerinde saldırganlık, işyeri şiddeti gibi kavramlar kullanılmaktadır. (ILO 2012, s. 2, Çalışma Hayatının Vebası : Mobbing, İsmail Akgün, Öz Ağaç-İş Yayınları, 2016, S. 27)

MOBBİNG KAVRAMI

Kamu ya da özel sektör farkı gözetmeksizin çalışma hayatında görülebilen psikolojik taciz (mobbing), günümüzde; cinsiyet ve hiyerarşi farkı gözetmeksizin, tüm kültürlerde ve tüm işyerlerinde gerçekleşen bir olgudur. Dolayısıyla, psikolojik tacize maruz kalma riski herkes için geçerlidir. (Bozbel ve Palaz, 2007,Çalışma Hayatının Vebası : Mobbing, İsmail Akgün, Öz Ağaç-İş Yayınları, 2016, S. 31)

Latince “kararsız kalabalık” anlamına gelen “mobile vulgus” sözcüklerinden türeyen “mob” sözcüğü, İngilizcede “kanundışı şiddet uygulayan düzensiz kalabalık veya çete” anlamına gelmektedir. “Mob” kökünün İngilizce eylem biçimi olan “mobbing” ise; “psikolojik şiddet, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme” anlamına gelmektedir. (Oxford Advancel Leamar’s Dictionaray, p. 819), (Tınaz, 2011, s. 7, Çalışma Hayatının Vebası : Mobbing, İsmail Akgün, Öz Ağaç-İş Yayınları, 2016, S. 31)

MOBBİNG TANIM

Örgütler/kurumlar içerisinde gerilimin ve çatışmalı bir iklimin oluşmasına neden olan tüm psikolojik faktörlerin birleşimi sonucunda ortaya çıkan, örgüt sağlığını bozan, çalışanların iş doyumu ve çalışma barışını olumsuz yönde etkileyen temel bir örgütsel sorun olan mobbing, hedef alınan kişiyi uzaklaştırmaya, istifaya hatta intihara kadar sürükleyen bir sosyal sorundur.

İşyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar bütünüdür. (Komisyon, 2013, s. 8, Çalışma Hayatının Vebası : Mobbing, İsmail Akgün, Öz Ağaç-İş Yayınları, 2016, S. 32)

MOBBİNGİN UNSURLARI

İşyerinde karşılaşılan her türlü olumsuz davranış psikolojik taciz olarak algılanmamalıdır. Psikolojik tacizden söz edebilmek için sergilenen olumsuz davranışların bazı unsurları içermesi gerekmektedir.

2. İşyerlerinde psikolojik taciz aşağıdaki unsurları içermelidir:

  • İşyerinde gerçekleşmelidir.
  • Üstler tarafından astlarına uygulanabileceği gibi, astları tarafından üstlerine de uygulanabilir ya da eşitler arasında da gerçekleşebilir.
  • Sistemli bir şekilde yapılmalıdır.
  • Süreklilik kazanmış bir sıklıkla tekrarlanmalıdır.
  • Kasıtlı yapılmalıdır.
  • Yıldırma, pasifleştirme ve işten uzaklaştırma amacında olmalıdır.
  • Mağdurun kişiliğinde, mesleki durumunda veya sağlığında zarar ortaya çıkmalıdır.
  • Kişiye yönelik olumsuz tutum ve davranışlar gizli veya açık olabilir. (Komisyon, 2013, s. 8,Çalışma Hayatının Vebası : Mobbing, İsmail Akgün, Öz Ağaç-İş Yayınları, 2016, S. 38 )

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Scroll to Top